Rulleskøyter er et voksende fenomen blant nordmenn

Rulleskøyter

Til tross for hva de fleste tror, så er ikke rulleskøyter en helt ny oppfinnelse. De første rulleskøytene ble funnet opp i 1740-årene, og i 1760-1780-årene introduserte man i Nederland en modell med flere små hjul etter hverandre. Disse ble et utgangspunkt for at skøyteløpere kunne trene på skøyter også om sommeren.

Disse skøytene fungerte best for skøyteløpere for sommertrening, men befolkningen ellers ble fanget når de første Quad-skøytene fant veien til markedet i 1860-årene i USA. Dette var rulleskøyter som var lettere å holde balansen på, og derfor ble disse en markedssuksess.

De fleste av oss forbinder disse skøytene med filmer og media fra USA rundt 1970- og 1980-tallet hvor alle ungdommer med respekt for seg selv var å finne på en rulleskøytebane som var tilrettelagt for denne typen skøyter. På grunn av dette, kaller man i dag dette for retro-skøyter. I dag har populariteten til rulleskøyter endret seg. På 1980-tallet kom man på markedet med bedre inline-skøter som hadde bedre ankelstøtte og derfor var enklere å håndtere. De rulleskøytene vi kjenner i dag ble i starten kjent som Rollerblades, som var merket på disse når de kom på markedet.

Når denne typen inline rulleskøyter kom på markedet, så ble dette plukket opp for personer som oppholdt seg på boardwalks langs strender på USAs vestkyst i California. Resten av verden ble fasinert over denne trenden i forhold til tv-serier og filmer rundt denne tiden. Mange nordmenn og andre forbinder dermed denne formen for aktivitet med noe man må gjøre på ferietur. Hvis man skal på ferietur til Santa Monica Beach i Los Angeles, så må man rett og slett leie seg et par inline-skøyter slik at man kan føle på denne opplevelsen når man beveger seg nedover strendene i Los Angeles.

Quad-skøyter (Retro)

Før den nye typen inline rulleskøyter etablerte seg på markedet på 1980-tallet, så var det fenomenet med Quad-skøyter som var mest populært. Quad-skøyter forbinder vi i Norge mest med et 80-talls-fenomen, men de har faktisk eksistert i over 200 år. Nederland som er skøytesportens hjemland ønsket å finne en løsning for å kunne trene på skøyteløp også om sommeren, og da kom denne typen skøyter på markedet for å løse denne utfordringen.

De ble i tillegg benyttet av noen som rekreasjon, men i hovedsak var det skøytesporten som startet interessen. Quad-skøyter har etablert seg som alternativet for kunstløp på vinter-skøyter. Det har blitt etablert mange konkurranser i kjølvannet av populariteten i forhold til Quadskøyter. I slutten av 1970-tallet og på begynnelsen av 1980-tallet oppstod en trend med at man benyttet denne typen skøyter for dans til Disco-musikk på innendørs skøytebaner for den generelle befolkningen.

Inline rulleskøyter

Med inline rulleskøyter som ga bedre ankelstøtte, så måtte mye av populariteten til Quad-skøyter vike for disse nye skøytene.

Med disse ble det enklere for den generelle befolkningen å benytte skøytene da ankelstøtten gjorde at de var lettere å balansere på dem. De begynte å bli mye brukt for å nyte solskinnet langs strendene langs Californias kyst, og når dette ble plukket opp av Hollywood, så var det ingen som lenger husket andre typer rulleskøyter enn dette. De var så enkle å bruke at noen som aldri hadde brukt dem tidligere kunne klare å finne en balanse og få en viss kontroll.

Rulleskøyteforbund og konkurranser

I 1924 ble det etablert et internasjonalt rulleskøyteforbund, og man kunne delta på konkurranser på rulleskøyter allerede fra 1890-årene. De fleste er ikke klar over at rulleskøyter har eksistert såpass lenge, men selv om vi kjenner best de nye, komfortable og stilige variantene, så har man altså hatt tilgang på rulleskøyter i over 200 år i deler av verden.