Strikking for nybegynnere

strikkeoppskrifter

For mange kan strikking høres svært avansert og vanskelig ut og mange vegrer seg derfor fra å lære seg det. Strikkeoppskrifter kan virke både kompliserte og avanserte, men i realiteten er det mange strikkeoppskrifter som er svært enkle og tilpasset nybegynnere.

Man kan finne strikkeoppskrifter som er tilpasset et hvert nivå, og man trenger ikke nødvendigvis mye kunnskap om strikking før man starter sitt første prosjekt.

Økt popularitet

De siste årene har strikketrenden skutt i været. Det som før var en hobby som ofte ble koblet til den eldre generasjonen, har nå spredt seg på tvers av alle generasjoner, barn og ungdommer inkludert. Når pandemien traff oss i 2020 og samtlige av oss ble sittende hjemme på ubestemt tid, var det en betydelig økning i salg av garn, strikkepinner og strikkeoppskrifter.

Strikking ble en hobby mange brukte som tidsfordriv og en morsom aktivitet i en ellers tung periode. Siden dette har strikking hatt en økende trend i populasjonen. Man ser større variasjon i aldersspennet, og flere felles aktiviteter som arrangeres av klubber, skoler og lignende, inkluderer strikking. Et eksempel på en slik aktivitet er for eksempel strikkekvelder på skoler og universiteter, som er arrangert av studenter og elever.

Nyttige tips

Har man aldri strikket før, kan det virke svært komplisert, og det kan være vanskelig å vite hvor man skal starte. I avsnittene under kommer det 6 nyttige tips og triks tilpasset nybegynnere som skal starte sitt første strikkeprosjekt. Som nybegynner er det også anbefalt å følge en enkel strikkeoppskrift.

Tips 1: Velg riktig garn

Hvordan garntype man velger, har mye å si for både strikkeprosessen og sluttproduktet man ender opp med. Noen garntyper egner seg bedre til visse produkter, og andre er lettere å jobbe med, sammenlignet med andre garntyper. Som nybegynner er et tips å velge et garn som er litt fluffy, eventuelt bruke dette som følgetråd. Dette kommer av at det fluffy garnet kan bidra til å skjule eventuelle småfeil som blir gjort underveis.

Likevel er det også noen ulemper med denne typen garn, blant annet at det kan være vanskelig å rekke opp dersom man gjør betydelige feil underveis i prosjektet. Et annet tips er å være bevisst i fargevalget sitt. Som nybegynner er det lurt å velge en farge som gjør det enkelt å se og telle antall masker. Mørkt garn, slik som svart for eksempel, kan gjøre det vanskelig å se maskene dersom man sitter i et mørkt rom med dempet lys. Lysere garnfarger vil gjøre dette mye enklere, og man kan potensielt unngå tellefeil i antall masker.

Tips 2: Velg riktige strikkepinner

I likhet med garn og garntyper, er det noen strikkepinner som er enklere å strikke med enn andre. Hvordan type man foretrekker er naturligvis en individuell sak, men som nybegynner kan det være vanskelig å vite hvilken type man burde bruke. Rundpinner er ofte en fin type å starte med, disse pinnene er oftere enklere å håndtere enn vanlige parpinner, da arbeidet man utfører automatisk vil legge seg foran i fanget, kontra på en og en pinne, slik som ved parpinner. I tillegg til at det finnes ulike strikkepinner, finnes det også ulikt materiale som de forskjellige pinnene er laget av.

Hvilket materiale man velger pinnen eller pinnene sine i, kan ha stor betydning for hvordan strikke-prosessen blir. Dersom man strikker med en glatt garntype, slik som bambus -eller Tencelgarn, er det å foretrekke og velge strikkepinner i enten tre eller plast.

Ved bruk av glatt garn bør man i hvert fall unngå metallpinner, da dette vil gi svært stor friksjon mellom garn og pinne, og det blir derfor vanskeligere å håndtere garnet på pinnen. Dersom man strikker med akrylgarn, kan metallpinner være mer ideelle, da denne garntypen ikke er like glatt og dermed ikke glir like lett over pinnen. Velger man da en strikkepinne av grovere materiale, slik som tre eller bambus, vil dette skape mer motstand og det kan bli vanskelig å arbeide med.

Det er også viktig å være klar over at det ikke anbefales å bytte strikkepinner underveis i strikkingen. Ulike pinner kan gi ulik strikkefasthet, og dermed kan dette påvirke resultatet av prosjektet.

Tips 3: Ha nødvendig med tilleggsutstyr

I tillegg til strikkepinner og garn, er det noe mer utstyr man burde ha tilgjengelig når man skal starte på et strikkeprosjekt. Før man kaster seg ut i sitt første strikkeprosjekt, burde man ha målebånd, nål, saks og maskemarkører, lett tilgjengelig. En maskemarkør er gull verdt, spesielt når man er nybegynner. En maskemarkør gjør det enklere å holde styr på når man enten skal ta inn eller ut masker, når omgangen starter, samt hvor mange ganger man har økt.

Et annet godt tips når det kommer til maskemarkører, er å ha dem i flere farger. Dette gjør det enklere å holde oversikt over strikkeprosjektet sitt. En pinnemåler kan også være svært behjelpelig når man skal starte på et nytt prosjekt. En pinnemåler er et smart verktøy å ha for å forsikre seg om at man får riktig pinnetykkelse før man starter med selve strikkingen. Dette gjøres også for å oppnå riktig strikkefasthet som samsvarer med oppskriften.

Tips 4: Strikkeprøver

Strikkeprøver er en praktisk måte for å forsikre seg om at man får riktig strikkefasthet. Strikkefastheten handler om hvor stramt eller løst man strikker, og det påvirkes av mange faktorer, blant annet garn, strikkepinner, materiale på strikkepinnen, samt hvordan man selv strikker. Med andre ord er det altså mange faktorer som spiller inn når det kommer til strikkefastheten. Derfor er det lurt å alltid strikke en strikkeprøve før man starter å strikke på det egentlige produktet. På denne måten kan man forsikre seg om at plagget man strikker tilsvarer ens forventninger.

Mange syns det kan virke både tidkrevende og unødvendig å alltid skulle strikke en strikkeprøve før man begynner å strikke etter oppskrift, men det er veldig kjedelig dersom man bruker mange timer på å strikke et plagg, før man så finner ut at man har strikket med feil strikkefasthet. Da kan man tape mye tid på å enten rakke opp store deler av produktet, eller i verste fall måtte starte hele prosjektet på nytt.